Rondom een uitvaart is heel veel mogelijk

Vanaf het moment van overlijden moeten er veel beslissingen genomen worden.

Verzorgen van de overledene

Uiteraard kunnen wij de laatste zorg geven. Nabestaanden kunnen de laatste zorg ook verlenen. Waar gewenst zullen wij dan assisteren en adviseren. In overleg met de nabestaanden worden kleding, sieraden, bril, eventuele make-up en kapsel in orde gemaakt.

Opbaren

Bij een (thuis)opbaring is er keuze voor een bed- of kistopbaring. Een bed opbaring geeft minder afstand tot de overledene, zeker als er (jonge) kinderen zijn is een bed opbaring aan te raden.

Opbaren in de aula geeft beperkingen betreffende bezoektijden, het rouwbezoek is op afspraak. Tegenwoordig zijn er steeds meer 24-uurs kamer; u krijgt een eigen sleutel en uw dierbare is te allen tijde te bezoeken.

Begraven of cremeren

Begraven; Is er een bestaand graf in de familie of wordt het een nieuw graf? In de meeste gemeenten is de huur/pacht van een graf voor twintig jaar en bij iedere gemeente betaald u onderhoudskosten voor een particulier graf. Tevens bestaat de mogelijkheid om te kiezen voor een algemeen graf, dit is voor een periode van 10 jaar, u hebt geen zeggenschap wie er nog meer in het graf begraven worden. Na 10 jaar wordt een algemeen graf (meestal) geruimd, hier heeft u geen zeggenschap meer over.

Cremeren; Er zijn verschillende crematoria waar wij gebruik van kunnen maken in onze regio. U kiest het crematorium wat voor u het prettigste aanvoelt, dit kan te maken hebben met sfeer, plaats of mogelijkheden na afloop van de dienst.

Rouwbrieven

Er zijn diverse soorten rouwbrieven, het is mogelijk om zelf een kaart te ontwerpen, wij verzorgen dit graag voor u. U kunt dan denken aan een bewerkte foto van uw dierbare. Voor de teksten en gedichten hebben wij diverse voorbeelden en ideeën voorhanden. Tevens kunnen wij de advertentie voor u verzorgen in een dagblad of weekkrant.

Afscheidsdienst

Wordt er een kerkdienst gehouden waarbij de predikant voorgaat of kiest u voor een afscheidsdienst met een andere voorganger die de dienst leidt? Wat betreft locatie, voorganger(s), muziek, dragers en vervoer hebben wij diverse contacten en kunnen wij u uitgebreid adviseren. Tijdens de afscheidsdienst bestaat er altijd de ruimte, indien gewenst, voor familie en nabestaanden om een eigen rol vervullen. Wij kunnen samen met u een afscheidsdienst voorbereiden.

Muziek en fotopresentatie

Wellicht heeft u een keer afscheidsdienst meegemaakt en ondervonden dat muziek veel moois kan toevoegen aan de dienst. U kunt kiezen voor muziek eventueel in combinatie met een fotopresentatie, maar live muziek is ook altijd erg sfeervol.

Uitvaartkist

Voor een uitvaartkist zijn diverse vormen en houtsoorten mogelijk ook betreffende de bekleding zijn er veel mogelijkheden.
Naast de traditionele kisten wordt de opbaarplank in combinatie met een lijkwade steeds meer gebruikt.

Bloemen / Giften

Zijn er wensen ten aanzien van bloemen? Eén specifieke kleur of losse bloemen. Zou de overledene een gift voor een goed doel op prijs gesteld hebben? Dit kan op de rouwbrief vermeldt worden.

Na de uitvaart

Na afloop van uitvaart zijn er verschillende mogelijkheden om af te sluiten. U kunt denken aan de koffiekamer van het crematorium, een dorpshuis of een restaurant.

Social media